Borůvkový receptář
Borůvky jsou typickým ovocem léta. Sbirají se zpravidla v první polovině července, v suchých a teplých letech i koncem června. V chladnějších a výše položených oblastech najdeme borůvky i během září. Kupované ovoce by mělo být nepoškozené a pružné. Čerstvé borůvky poznáme podle bělavého ojínění plodů. Mimo sezóny jsou v prodeji borůvky zmrazené. Pokud bychom nestihli čerstvé borůvky zpracovat, dáme je zmrazit a různé polotovary či konečné produkty z nich připravíme později. Borůvky musíme nejprve přebrat, pak pečlivě omýt a nechat dobře okapat. Pak je teprve dále zpracováváme. V chladničce při teplotě 4 stupně C vydrží nepomačkané čerstvé plody asi 7 dní. Pak je můžeme bez zavařování a konzervace jen krátce povařit s cukrem jako kompot nebo zavařeninu a vydrží zakryté v chladničce jako polotovar dalších 5 dní. Borůvky z přírody dobře omyjeme. Mohou být infikovány hmyzem, zvířaty či člověkem.
Velkoplodé zahradní borůvky nejsou příliš vhodné pro přímý konzum v čerstvém stavu.
BORŮVKOVÝ RECEPTÁŘ
Borůvkové muffiny
8 lžic másla (12 dkg), hrnek cukru, půl lžíce soli, 2 vejce, 2 hrnky mouky, půl litru mléka, půl hrnku borůvek
Smícháme všechny suché ingredience dohromady (cukr, sůl, mouka). Smícháme všechny mokré ingredience (mléko, vejce, rozpuštěné máslo). Pak vsypeme suché přísady do mokrých a vše tak 15x promícháme (ne víc). Přidáme půl hrnku borůvek (můžeme použít také oříšky nebo směs oříšků a hrozinek nebo oříšků a čokolády).
Borůvkový koláč s drobenkou
150 g tuku na pečení,150 g moučkového cukru, 4 vejce,250 g hladké mouky, vanilkový cukr,
1/2 balíčku kypřicího prášku,4 lžíce mléka, 500 g čerstvých borůvek, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
Drobenka: 100 g polohrubé mouky, 80 g másla, 80 g moučkového cukru.
Změklý tuk utřeme s polovinou dávky cukru, postupně přidáváme žloutky, vanilkový cukr a ušleháme v lehkou pěnu. Potom vmícháme mléko a mouku prosátou s kypřicím práškem a tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, povrch uhladíme, poklademe ovocem, posypeme drobenkou a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
Bublanina s borůvkami
100 g tuku na pečení, 150 g moučkového cukru, 150 g hladké mouky, 5 vajec, 1 rovná lžička kypřicího prášku, asi 700 g přebraných borůvek, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu, moučkový a vanilkový cukr na posypání.
Tuk rozetřeme do pěny, vmícháme polovinu dávky cukru a postupně žloutky a mícháme dále, až je pěna lehká. Z bílků ušleháme sníh, přidáme zbytek cukru a šleháme až je sníh hodně tuhý, vmícháme jej nadvakrát do žloutkové směsi současně s moukou prosátou s kypřicím práškem. Těsto rozetřeme na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou, posypeme je borůvkami a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Před podáním bublaninu pocukrujeme.
(Ova recepty podle: Libuše Vlachová: Praktická Kuchařka; Avicenum)
Muffiny dietní (makrobiotický recept)
kvásek: 2 líce droždí, 2 lžíce medu, 2 šálky vody, trochu mouky
těsto: 2,5 šálku pšeničné mouky (smíchat celozrnnou a bílou), 2 lžíce karobu, 2 lžíce medu trochu soli a vanilky, trochu ořechů nebo borůvek nebo rozinek do těsta
Zadělat trochu řidší těsto, nechat vykynout, péci 20 minut ve 175°C.
Borůvkový kompot
Právě zralé, čerstvé borůvky.
Nálev: Na 1 litr vody 500 g cukru.
Přebrané, oprané borůvky ocedíme, necháme dobře okapat, naplníme do sklenic, setřeseme, zalijeme horkým nálevem, sklenice uzavřeme a sterilujeme: Nejprve (asi 20 minut) zahříváme na 85 stupňů C a pak provádíme vlastní sterilaci. Půllitrové sklenice 20 minut, 7 – 9 dl sklenice 25 minut (Libuše Vlachová, Praktická kuchařka, Avicenumú
Koláčky plněné borůvkami
400 g hladké mouky, 100 g hrubé mouky, 80 – 100 g tuku (máslo nebo Hera apod.), sůl, 80 – 100 g moučkového cukru, 1 – 2 žloutky, asi 3 dl kravského nebo sojového mléka, 20 g droždí, vanilkový cukr, tuk na potření plechů, hladká mouka na posypání válu, 1/2 vejce na potření, moučkový a vanilkový cukr na posypání. Do náplně 500 g přebraných borůvek.
Drobenka: 60 g másla, 60 g moučkového cukru, 90 g polohrubé mouky.
Příprava kynutého těsta: Droždí rozmícháme se lžící cukru, lžící mouky a s trochou teplého mléka a necháme vykynout. Změklý tuk utřeme s cukrem do pěny, přidáme žloutky, prosátou mouku, sůl, vykynutý kvásek (nebo do prosáté mouky přidáme cukr, žloutky, vykynutý kvásek a rozehřátý tuk) a vlažným mlékem zaděláme středně husté těsto. Dobře je vypracujeme, poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme je vykynout (asi 1 hodinu) na teplém místě. Když se objem těsta asi zdrvojnásobí, tvarujeme koláčky.
Z vykynutého těsta uděláme asi 30 kouliček, položíme je na vymaštěné plechy a necháme vykynout. Dnem pomoučené skleničky nebo prsty namáčenými v mouce kouličky roztlačíme a vyhloubíme v nich střed, okraje potřeme rozšlehaným vejcem smíchaným se lžící mléka, koláče naplníme borůvkami a posypeme drobenkou. Necháme je na plechu opět vykynout a upečeme v předem vyhřáté troubě dozlatova. Koláče cukrujeme až před podáním – stáním by cukr zvlhl.
Tyto koláče se pečou obvykle s náplní tvarohovou, makovou nebo s jablky. Jablka ale před plněním podusíme na másle s přídavkem skořice a trochou cukru.
Příprava drobenky: Prosátou mouku a cukr rozemneme s pokrájeným máslem.
Krájený ovocný koláč
Těsto připravíme jako na plněné koláčky s poněkud vyšší dávkou mléka, aby bylo vláčnější. Po vykynutí z něj uděláme dvě koule, vyválíme je na obdélníky, opatrně přeneseme na dva vymaštěné plechy, rozválíme nebo roztáhneme je až ke krajům plechů a necháme vykynout. Poklademe je očištěným, odpeckovaným nebo pokrájeným ovocem (nejčastěji takto připravujeme švestkové koláče, ale můžeme použít i borůvky nebo kombinaci meruněk a borůvek), posypeme hustě drobenkou (uvedenou dávku zdvojnásobíme) a koláč vložíme do předem vyhřáté trouby. Dále pečeme v mírně vyhřáté troubě. Koláč krájíme až po vychladnutí.
(Tyto dva recepty: Libuše Vlachová: Praktická Kuchařka; Avicenum)
Plněné (kynuté) buchty s borůvkama
725 g hladké mouky, 20 g droždí, 100 g cukru, asi 3 dl a 3 lžíce mléka, 2 střední nebo 1 velké vejce, sůl, 140 g tuku, vanilkový cukr, moučkový a vanilkový cukr na posypání, pískový cukr do borůvek.
Z mouky, droždí, cukru, mléka, vejce, soli a 90 g tuku vypracujeme kynuté těsto (jako u plněných koláčků). Pomocí velké lžíce oddělujeme dávky těsta (vždy vrchovatou lžíci) a klademe je na pomoučený vál. Každý kus těsta šestkrát od krajů natáhneme a přeložíme vzhůru ke středu (postupujeme dokola) a při tom těsto rukou proti válu roztlačujeme do šířky. Vzniklou placku otočíme dnem vzhůru, zformujeme do velikosti podšálku a do středu vymáčkneme důlek. Na placku položíme velkou lžíci borůvek, borůvky posypeme polovinou kávové lžičky cukru a okraje přes náplň spojíme. Buchty skládáme do pekáče vymaštěného tukem a promašťujeme rozehřátým tukem . Necháme je v pekáčku opět vykynout, pak je na povrchu potřeme tukem a upečeme ve středně vyhřáté troubě do červena. Necháme je trochu prochladnout, potom je vyklopíme a (pokud chceme) posypeme cukrem.
(Libuše Vlachová a Kamila Nosreti)
Kynutý koláč s borůvkami
Rozpis: 250 g hladké mouky, 1 vejce, 1 žloutek, 60 g moučkového cukru, 80 g másla, 1 dl mléka, 1/2 l borůvek, cukr na posypání
Kvásek: 2 dl mléka, 15 g droždí, 10 g moučkového cukru, 60 g hladké mouky
Postup: Nejprve si připravíme kvásek a necháme ho vykynout. Prosátou mouku osolíme, přidáme rozšlehané vejce, žloutek, cukr, rozpuštěné máslo, vlažné mléko a vykynutý kvásek. Uhněteme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozprostřeme do dobře vymazané formy, povrch posypeme borůvkami a cukrem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Recepty připravila Blanka Snášelová, (c) 1999-2002 Reader's Digest Výběr, s.r.o.
Borůvkové tiramisu
Ingredience: 2 balíčky dětských piškotů, 2 velké (400 g) bílé jogurty, borůvková marmeláda
Postup přípravy: Do dortové formy naskládáme piškoty, na ty nalijeme vrstvu jogurtu, tu potřeme marmeládou, opět naskládáme piškoty, nalijeme jogurt a potřeme marmeládou, na kterou naskládáme poslední vrstvu piškotů. Zakryjeme alobalem, zatížíme (např. položíme na alobal 1 kg cukru) a necháme do druhého dne ztuhnout v ledničce.
( www.recepty.cz ; © 1998-2004 Kuchařka on-line [Zdeněk Kovář, Lada Kovářová])
Borůvková marmeláda
Ingredience:
borůvky - 500 g
maliny - 500 g
cukr želírovací - 1 kg
jablečná šťáva - 125 ml (může být i jablečné víno)
Příprava:
Borůvky a maliny omyjeme a necháme okapat.
Obojí ovoce vložíme do hrnce a přidáme polovinu želírovacího cukru. Za stálého míchání uvedeme do varu.
Přimícháme zbývající cukr a vaříme pouze 10 vteřin. Poté sejmeme hrnec z plotny a do tekutiny přilijeme mošt.
Provedeme zkoušku želírování. Pokud kapka na studeném talíři ztuhne, aniž by se rozlila, naplníme marmeládu až po okraj do připravených sklenic.
Sklenice uzavřeme víčkem a na 15 minut obrátíme.
Poté opět otočíme a uložíme do chladné a temné místnosti.
Připravíme tak 8 sklenic o objemu 250 ml.
Doba přípravy: 10min.
Země původu: Česká republika (borůvková marmeláda je tradiční a oblíbená v některých regionech Rakouska; D. N.)
(Zdroj: www.zena-in.cz )
Borůvková zavařenina
Ingredience:
borůvky – 500 g
želírovací cukr – 500 g
Příprava:
Borůvky pečlivě přebereme, omyjeme a necháme dobře okapat. Pak je rozmačkáme, vmícháme želírovací cukr a v hrnci povaříme 5 minut. Poté zavařeninu naplníme do sklenic. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru, dokud zavařenina nevychladne.
(Zdroj: Léčba ovocem a zeleninou)
Borůvkový džem s koňakem
Ingredience:
1 kg borůvek, 70 dkg cukru, 150 ml vody, 1 balíček přípravku Gelfix klasik, 6 polévkových lžic koňaku
Příprava:
Borůvky přivedeme za stálého míchání k varu společně s vodou a cukrem. Vaříme asi 10 minut. Přimícháme
gelfix a za stálého míchání opět povaříme. Sejmeme s plotny a přilijeme koňak. Horký džem ihned plníme
po okraj do skleniček a uzavřeme. Obrácené sklenice necháme vychladnout.
(Zdroj: Zdena Kocková, Horní Žďár)
-----------------------------------------------------------
Kynuté borůvkové knedlíky
Ingredience:
1/2 kg polohrubé mouky
20 g droždí
1/8 l mléka
cukr
špetka soli
2 celá vejce
30 g másla
1/2 l borůvek
Příprava:
Uděláme si kvásek z rozdrobeného droždí, mléka a špetky cukru. Mezitím dáme do mísy prosátou mouku, přidáme špetku soli, 2 celá vejce a rozpuštěné máslo. Přidáme vzešlý kvásek a dobře propracujeme. Hladké těsto necháme v teple 30 minut vykynout.
Z vykynutého těsta nakrájíme stejné čtverce. Ty plníme slazenými borůvkami a pečlivě balíme středně velké knedlíky. Dáme vařit do vroucí vody na 10 minut.
Knedlíky scedíme, upravíme na talíř a sypeme buď strouhaným tvarohem s práškovým cukrem, nebo mletým mákem s cukrem. Polijeme rozpuštěným máslem.
Borůvkové knedlíky
500 g hrubé mouky, 150 g měkkého tvarohu, 1/4 litru mléka, 50 g tuku, 2 žloutky, sůl
na posypání: tvaroh, cukr, rozehřáté máslo
V míse utřeme máslo se žloutky, přidáme tvaroh, osolíme a střídavě přidáváme mléko a mouku, až vznikne vláčné těsto.
Vyválíme váleček, nakrájíme dílky, které zmačkneme na placičky. Na ně klademe lžičkou borůvky a zabalíme do tvaru
knedlíků.Vaříme v osolené vodě asi 8 minut.
(Zdroj: Expres kuchařka – www.recept.cz )
Bramborové lívance - vošouchle
Nastrouháme deset větších syrových brambor, přidáme kvásek, 0,5 l mléka a špetku soli s moukou. Vypracujeme řidší těsto, necháme je vykynout a poté smažíme v lívanečníku po obou stranách. K hotovým lívancům podáváme syrové kysané zelí, nebo je můžeme namazat povidly nebo borůvkovým kompotem.
(Autor: Božena Prášková, Dolní Město)
Borůvkové lívance
Ingredience:
300 g borůvek, 1/2 litru mléka, 2 vejce, 100 g cukru, 300 g polohrubé mouky, sůl, tuk na pečení
Příprava:
Do mléka postupně zakvedláme žloutky, cukr, špetku soli, mouku a tuhý sníh. Na závěr přidáme borůvky a zamícháme.
Pečeme obvyklým způsobem.
(Zdroj: Expres kuchařka – www.recept.cz)
-----------------------------------------------------------
Borůvkový čaj s limonádou a rumem a čajový rosol
Pavel Žaloudek - 29. 4. 2003
Čaj: Borůvkové listí - čerstvé nebo sušené na vzduchu, nikoli na přímém slunci, limonáda (podle chuti citrónová, pomerančová, jahodová, malinová) a lžička rumu. (Recept je orientační, bez udání přesných dávek, lžička limonády a rumu na jeden šálek čaje.)
Zákusek: 1 a půl důkladně omytého pomeranče, nejlépe chemicky neošetřovaného, 900ml vody, 6 lžic čajových lístků, celá skořice nebo přiměřené množství mleté, 6 hřebíčků, 2 menší kuličky nového koření, 520g želírovacího cukru.
Čaj: Vodu zahřejeme a chvíli, ještě před varem, přisypeme borůvkové listí. Povaříme, ihned scedíme a dochutíme svařenou limonádou a rumem. Čaj neskladujeme, vaříme těsně před podáváním. Místo borůvkového listí můžeme použít též jinou směs listí z lesního ovoce nebo nekořeněný přírodní ovocný čaj.
Zákusek: Pomeranče oloupeme tak, aby kůra zůstala pokud možno zcela bez bílé dužiny obalující plod a kůru nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce s vodou, čajem a kořením a zvolna přivedeme k varu. Jakmile se začne voda vařit, stáhneme z tepelného zdroje a necháme asi 10 - 12 minut odpočinout. Přecedíme do jiného hrnce, přisypeme cukr a na mírném ohni zvolna rozpustíme. Potom ještě 5 minut povaříme dohusta. Pokud nebude hmota ještě dostatečně hustá, ještě chvíli povaříme. Nalijeme do horkou vodou spařených zavařovacích sklenic, uzavřeme a uchováváme v chladu. Mažeme jako marmeládu na nasucho opečený bílý toustový chléb, nebo sušenky či vafle a podle chuti ještě ozdobíme kopečkem hustě ušlehané šlehačky.
(Zdroj: Rady ptáka Loskutáka www.radyptakaloskutaka.cz )