laik žasne, odborník se diví
Hitem poslední doby jsou poradny!
Radí každý, malý, velký a nejlépe ten, kdo toho ví nejméně s téměř nulovou zkušeností z praxe.
Moje panička doslova "vykvetla", když se dočetla v nějaké vášnivé diskuzi na equichannelu, že dívky v rozpětí 12 - 18 let probírají téma plesnivé seno. To samo o sobě by nebylo nic divného, protože je to problém dost podstatný, což znám sama a mlsným jazýčkem si vybírám z hromady sena jen to, co mi chutná a co zrovna ne, to znehodnotím k dalšímu použití. Z vlastní praxe tedy vím, že nejdůležitější je mít z čeho si vybrat, nebo-li dost sena ve dne v noci k dispozici. Nakonec nejsme lidi, kteří si libují ve stále zrajících sýrech jako je hermelín a romadur z našeho mléka.
Plísně jsou všude kolem nás a i v té nejčistší stáji se vznášejí s každou manipulací sena, slámy či trusu a pokud je ještě musíme vdechovat ve zvýšené míře z nekvalitního sena či podestýlky, na zdraví nám to rozhodně nepřidá.
Co však dostalo mou paničku "do varu" bylo přání jedné pubertální majitelky koní, aby se všichni koňáci sjednotili a donutili zemědělce kosit louku ještě před vykvetením lučních travin, aby nedocházelo k žádným popraškům. Tohle totiž může říct jen někdo, kdo nemá nejmenší ponětí nejen o zvířatech, ale ani o zemědělství jako takovém, protože jak si ta slečna představovala, že by taková louka mohla i nadále plodit kvalitní seno mi není známo.
Jsem jen kráva, ale jedno je jasné i s mým rozumem, že než takový blábol zase někdo vypustí z pusy, měl by si sám vlastními silami vyzkoušet, co obnáší taková správná senoseč, aby seno bylo tak akorát suché a ne přeschlé nebo naopak odehnilé odspodu či zapařené při sběru před vyschnutím ranní rosy atd... Také je dobré znát rozdíl ruční a strojové práce, kdy traktor opravdu nemůže přebírat jednotlivá stébla a v nerovném terénu bere často i hroudy hlíny, které pak při rozbalování velkých kulatých balíků funfují jako nepříjemné dusítko. Holt není nad lidské sádlo a seno tzv. "volně ložené", které prohozeno fukarem se zbaví nečistot z dopravy a dlouho po sklizni ještě omamně voní, jenže to je natolik pracné, že se dnes dává přednost senu lisovanému, které bývá často zapařené z výše uvedených důvodů. Navíc balíky v místě dotyku se zemí či v seníku jsou vždy plesnivé či odehnilé jednoduše proto, že k nim nemůže vzduch tak dobře jako to bývalo dříve v JZD, které seno ukládalo na rošty a k tomu větralo pomocí silných větráků právě ode dna seníků.
Trocha selského rozumu milé dámy a hlavně nemít ruce tzv. "dozadu" když chcete mít opravdu voňavé seno a pak nebudete mít nereálné požadavky ...
Hrábím, vidlím a fukarům 3x NAZDAR - ZDAR! ZDAR! ZDAR!